Times’ın BBC çalışanlarının işyerinde ağladığı iddiası
Gazetenin haberine göre kurumun kendi çalışanlarının “BBC’nin İsraillilerin hayatına Filistinlilerin hayatından daha fazla değer verdiği” yönündeki endişeleri bu hafta üst düzey yazı işleri yetkilileriyle yapılan toplantıda dile getirildi. Ayrıca söz konusu endişeleri içeren e-posta BBC Genel Müdürü Tim Davie’ye de gönderildi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Yahudi, Filistinli ve Arap topluluklarından çalışanlarıyla toplantılar düzenleyerek onların endişelerini dinledi.
“Binadaki birçok insanın ruh hali, haberleri doğru şekilde aktarmadığımız yönünde.”
The Times gazetesine konuşan kaynak, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Hamas’ın yaptığı korkunçtu ve kimse Hamas’ın eylemlerini mazur görmüyor, ancak binadaki pek çok kişi bizim haberleri doğru şekilde aktarmadığımız yönünde. Çalışanlar tuvaletlerde ağlıyor ve serbest çalışanlar işe gelmeyerek kazançlarını feda ediyor.” sıkıntıdan dolayı çalışıyor. Birçok kişi derin üzüntü yaşıyor.” rahatsız hissediyor.”
– “BBC muhabirleri İsrailli yetkililere eylemlerini haklı çıkarmak için yeterli yayın süresi veriyor”
BBC’nin Beyrut muhabirlerinden Rami Ruhayem de patronunu İsraillilerin hayatlarına Filistinlilerden daha fazla değer vermekle suçladı ve BBC muhabirlerinin röportajlarda İsrailli yetkililere sıklıkla yumuşak davrandığını ve onlara “eylemlerini haklı çıkarmak için geniş yayın süresi” verdiğini söyledi.
Ruhayem, savaşa yol açan olayların “doğru, dengeli, adil ve gerçekçi yansıtılması” çağrısında bulundu.
Rami Ruhayem, BBC Genel Direktörü Davie’ye gönderdiği ve BBC News uluslararası ekibiyle paylaştığı e-postada şu ifadeleri kullandı:
‘Katliam’, ‘katliam’ ve ‘vahşet’ gibi kelimeler Hamas’ın eylemlerinden bahsederken çokça kullanılıyor, ancak İsrail’in eylemlerinden bahsederken neredeyse hiç kullanılmıyor. Bu, BBC’nin kışkırtma, insanlıktan çıkarma ve savaş propagandasında olası suç ortaklığı sorusunu gündeme getirmiyor mu?
– İsrail’in Gazze saldırılarında son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.
İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin de yaralandığı bildirildi.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk, bin 709’u kadın ve 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 105 Filistinlinin öldüğü belirtildi.
Çatışma bölgelerinde çoğunluğu İsrail bombardımanı nedeniyle 25 gazeteci hayatını kaybetti.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda, 45 Hizbullah mensubunun yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6 kişi, Hamas’tan 3 kişi ve Hizbullah merkezli Sünni Direniş Tugayı’ndan 2 kişi bulunuyor. Aralarında bir gazeteci ve 4 sivilin de bulunduğu hayatını kaybetti. hayatını kaybetti.
Lübnan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.